Sorg ved død

At miste en elsket er noget af det sværest, man kan gå igennem. Der er brug for støtte fra venner, familie og kolleger. Men hvad kan man bedst gøre i sådan en situation, hvad kan man gøre for at hjælpe – og hvad siger man? Det har vi set på her.

Det er vigtigt at huske, at mennesker sørger forskelligt. Nogle har måske en sørgeperiode på 1 år og andre længere eller kortere. Pres ikke på med at sørgeperioden skal være ovre på et givet tidspunkt. Det kan faktisk gøre det meget værre. Er det for svært at komme videre og hele, kan det være en god ide med psykologhjælp som her: https://nordiskkrisekorps.dk/

Hvad siger man så til en person, der sørger? Mange af os føler os utilstrækkelige og kan ikke finde de rigtige ord til mennesker, der har lidt et stort tab. Disse forslag kan hjælpe:

  • Anerkend situationen. For eksempel: ”Jeg har hørt, at din xxx er død”. Brug ordet død. Det vil vise, at du er mere åben til at tale om tabet, end hvis du for eksempel bruger ordet bortgået, der er mere distancerende.
  • Udtryk dine følelser. For eksempel: ”Jeg er ked af, at dette her sker i dit liv.”
  • Vær oprigtig i din kommunikation, og gem ikke dine følelser. For eksempel: ”Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige, men jeg vil gerne, at du ved, at jeg er her for dig.”
  • Tilbud din støtte. For eksempel: ”Fortæl mig, hvad jeg kan gøre for dig.”
  • Spørg ofte, hvordan det går. Sorg kan ændre sig fra dag til dag, så du kan ikke forudse, hvordan det går.
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.0/6 (1 vote cast)
Sorg ved død, 6.0 out of 6 based on 1 rating
Share on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook

Kristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *