Vinduesviskere og vejrskifte

Med det skiftende vejr vi har i Danmark, kan vinduesviskerne på din bil ofte have behov for en vask eller simpelthen en udskiftning af vinduesviskere. Det er tit en vurderingssag, om vinduesviskerne bør skiftes, og hvis vinduesviskerne laver striber af vand, hviner eller bevæger sig i hak henover ruden, bør man overveje det. Noget af det, som især kan være med til at slide på vinduesviskerne, er det vejrskifte, som vi oplever i Danmark. Skiftet mellem fra sommer til efterår og herefter vinter kan være opslidende for vinduesviskerne, da de både skal stå model til varme, regn, blæst, frost, sne osv. i én og samme omgang

Hvornår skal jeg skifte bilens vinduesviskere?

Du bør skifte din bils vinduesviskere ca. en gang om året, hvis det er nogle af de billigere vinduesviskere. De lidt dyrere vinduesviskere i ordentlig kvalitet kan oftest bruges i ca. to år. Det kan dog som oftest godt betale sig at købe vinduesviskere på internettet, da der findes forskellige webshops, som sælger vinduesviskere af høj kvalitet til en lavere pris end i fysiske butikker. Det er relativt sjældent at selve vinduesviskerarmen skal skiftes helt, da det normalt kun sker som følge af en ulykke eller hærværk. Ellers bør du løbende vurdere, om dine vinduesviskere skal skiftes. Det kan du gøre ved først at gøre forruden rigtig våd med vand. Derefter skal du sætte vinduesviskerne i gang og undersøge, om de fjerner alt vandet. Hvis der stadig er vand på forruden eller der er efterladt striber på ruden, efter at vinduesviskerne har været sat i gang, er det på tide at udskifte dine viskerblade.

Udsyn og sikkerhed

Det er naturligvis vigtigt at kunne se ud af forruden, når man kører i trafikken. Lige så snart at viskerbladene begynder at være slidt op, er vinduesviskerne ikke så effektive længere, og ruden rengøres derfor ikke optimalt. Derved bliver føreren af bilens udsyn meget forringet. Vinduesviskernes opgave er netop at fjerne regn og snavs fra bilruderne, så føreren har et godt udsyn. Gamle, beskidte vinduesviskere kan give øget risiko for uheld i trafikken pga. dårligt udsyn, og derfor er det naturligvis vigtigt at have vinduesviskere, der rengør ruden. Det er ofte først, når det regner, at man opdager, at vinduesviskerne skal skiftes. For at undgå det, er det vigtigt, at man regelmæssigt tjekker sine vinduesviskere. Det kan man gøre ret simpelt ved at gøre ruden meget våd, sætte vinduesviskerne i gang og se, om der er vand på ruden, efter at viskerne har været i gang.

Vinduesviskere i vinterhalvåret

Gummiet skal være blødt og friskt, hvis de skal virke optimalt. Det er derfor vigtigt at gøre viskerne klar til kulde, sne og slud ved at fjerne insekter fra sommeren og nedfaldne blade fra efteråret. Du bør altid undersøge vinduesviskerne ved alle årstidernes skifte. Det er især vigtigt at have rene og velfungerende vinduesviskere i vinterhalvåret, hvor det er mørkt, og nedfald fra træerne og sjappede veje gør sigtbarheden ekstra dårlig. Det kan være fristende at sætte vinduesviskerne i gang om morgen, når ruden er fyldt med frost, og man ikke kan se noget ud af forruden. Ligeledes er mange tilbøjelige til at fjerne frost og sne fra forruden, når bilen er blevet varm, og det begynder at tø. Frosten på forruden gør dog, at viskerbladenes gummi bliver mindre fleksibelt og dermed har sværere ved at gendanne sig uden sne og frost på ruden. Derfor bør man altid sørger for at fjerne alt sne og is fra ruden med en isskraber, og altså IKKE bruge vinduesviskerne.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/6 (1 vote cast)
Vinduesviskere og vejrskifte, 5.0 out of 6 based on 1 rating
Share on Google+Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Facebook

kasper

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *